Diskuse

Jak by měl smýšlet a jednat moderní socialista - I.

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

oneill

26. 1. 2010 9:58
Bydlení

A co tohle: Stát mě naučí chytat ryby. I prut mi koupí. Má to ale háček: musím zaplatit drahý rybářský lístek a zaplatit dohled zkušeného rybáře s licencí. Kde na něj vzít, když jsem ještě nic nechytil a tedy neprodal ? Taky si musím koupit vlastní rybník, protože všechny rybníky jsou soukromé. Většina rybníků je chráněna ekology a ty nechráněné jsou vzácné a tedy podstatně dražší. Je možné uplatit ekologa, aby z levného chráněného rybníku udělal rybník pro lov. Ale zadarmo to nebude.

0 0
možnosti

oneill

26. 1. 2010 10:00
Re: Bydlení

Pokud bych se vrátil k původní idee článku, jsou tu rybářské firmy s velkými sítěmi, což je efektivnější a než chytat rybu na prut. Naši socialisté neučí chytat ryby na prut ani prut nikomu nekupují, ale naopak přispívají velkorybářům na jejich sítě s naivní představou, že velkorybář nakrmí ty co chytat neumějí.

Ať už v podnikání nebo ve stavebnictví, nejen že mě stát nenaučí chytat ryby, ale ještě mi v tom chytání všemožně brání. Stát povolí chytání ryb jenom elitám, část ryb jim sebere a rozdá ostatním. Kdyby všichni směli chytat ryby, zbylo by jich v rybníce málo pro elity.

0 0
možnosti

repanak

26. 1. 2010 8:02
Pletete si pojmy

Sociální demokracie a socialismus nejen v praktické ale i teoretické podobě jsou

různé pojmy. Samozřejmě že dnešní chování ČSSD je spíše tristní a na hony vzdáleno partaji "na úrovni". Proč se ale prosadil jistě ne "socialistou" Erhardem

tržně-sociální stát? Protože Vámi opěvovaný konzervatismus a liberalismus selhával. Z objektivních důvodů není každý úspěšný jako Vy - ředitel marketingové agentury - i když i ta Vám může krachnout. Stupeň přerozdělování ale nesmí přejít přes určitou hranici, která se v čase mění, např. s obrovskou migrací, charakterem kapiálu apod.

0 0
možnosti

kaktusak

25. 1. 2010 23:53
Ve skutečnosti liberálové i konzervativci zasahují

do společnosti také, provádějí své vlastní experimenty a ty stejně často končí pohromou, jako socialistické.

Levice měla a má významné úspěchy. Ať už jde o levici sociálně demokratickou, nebo komunistickou. Největším neúspěchem vlády KSČ bylo, že se zbytečně nechala svrhnout několika křiklouny.

0 0
možnosti

Stanislav Ševeček

26. 1. 2010 8:00
Re: Ve skutečnosti liberálové i konzervativci zasahují

Ne všechno se nám, komunistům, zcela podařilo v éře Reálného socialismu.

Příště, to už si budeme vědět rady!

(blahopřeji vám, Kaktusáku)

0 0
možnosti

MacX

25. 1. 2010 22:23
Vy o myšlení moc nepište

Plácáte demagogické hlouposti. Levice prosazuje vzdělání pro všechny (tj. to, jak chytat ryby), pravice prosazuje tržní vzdělání (pro toho, kdo na to má) a charitu pro ty, co na to nemají (tj. ryby bez námahy).

To, že je bohužel nutno rozdávat i sociální dávky, plyne z faktu, že učit chytat ryby nestačí, zvláště, když není co lovit. Předpokládám, že víte, co je to NAIRU (non-accelerating-inflation rate of unemployment). Zjednodušeně, pokud klesne nezaměstnost pod přirozenou míru, akceleruje inflace. Neboli, v kapitalismu je nezaměstnanost nevyhnutelný jev. To by mohli být všichni lidé PhD. a přeci by pro všechny nebylo dost práce, prostě systémově. 

Atd. atd.

Čili, celý ten váš salát je jen snůškou stereotypních floskulí na úrovni studenta střední školy, který si právě přelouskal první pravicový časopis.

0 0
možnosti

Jay6

25. 1. 2010 23:48
Re: Vy o myšlení moc nepište

Blahopřeji.Stačilo vám tisíc znaků,abyste rozbil argumentační pokus autora.V každé společnosti jsou zhruba 2% lidí,kteří skutečně odmítají pracovat.Proto nikdy neklesne nezaměstnanost pod tuto úroveň.Plná zaměstnanost je pohádka hollywoodských scénáristů(viděl jsem o víkendu film s názvem Dave).Když nebudou sociální dávky vyplácet socialisté,tak kdo je bude vyplácet?Všichni rybařit najednou nemohou.Pošleme ty co teď nemohou rybařit chcípnout pod most,nebo jim dáme nějaké ryby,aby přežili dočasný nedostatek ryb v jejich regionu?To je patrně ta odpovědná otázka do budoucnosti,kterou by měl mít moderní socialista na mysli a nejen socialista.Takovou otázku si musí pokládat každý člověk,který odmítá zákon džungle a respektuje základní hodnoty moderní,humánní společnosti.Komunismus bych vynechal.Jako úspěšný pokus o fungující demokratický socialismus bych,ale mohl jmenovat koncept Evropské Unie a 60let fungujícího sociálního státu v Německu či ve Skandinávských státech a západní Evropě!

0 0
možnosti

osvetitel

25. 1. 2010 21:56
To ma byt ten socialismus s "lidskou" tvari , ten moderni

socialismus?

0 0
možnosti

Totedyne

25. 1. 2010 21:15
známé stereotipy

Článek obsahuje řadu stereotipů. Moderní socialisté se opravdu snaží naučit nezaměstnané "chytat ryby". Pravice často kritizuje náklady na učení i případný příspěvek na prut a další vybavení. Jenomže ono to bez toho vybavení skutečně nejde a jsou lidé, kterým to nepude i s tím vybavením. To je má stát nechat umřít hlady ?

Autor tvrdí, kolik má na svědomí životů nevyzkoušený experiment zvaný "socializmus"(v Kambodži,Číně,Rusku..), jenomže to je značně něco jiného než na Západě vyzkoušený sociální demokratický stát. Ptát se můžeme, kdo je vinen úmrtí asi 20 bezdomovců v ČR tuto zimu? Takové množství mrtvých za vlády ČSSD nebylo.

S daní je to tak. Pokud někdo investuje, pak toto jde do nákladu. Daní se jen ta část příjmu, která jde do úspor, nebo do vlastní spotřeby podnikatele. Není tedy pravda, že nižší daně znamenají vyšší podnikatelskou aktivitu, a už vůbec není pravda, že musí přilákat další daňové poplatníky.

Tipnu si, že v 2. díle se dozvíme, že správnou sociální politiku dělá ODS.

0 0
možnosti

Stanislav Ševeček

25. 1. 2010 21:22
Re: známé stereotipy

"Článek obsahuje řadu stereotipů. Moderní socialisté se opravdu snaží naučit nezaměstnané "chytat ryby"."

Cože?!

Socialisté přece zásadně učí nezaměstnané tipovat na loteriích a výherních automatech (o dávkách nemluvě) a právě konservativci je učí stereotYpy jak "chytat ryby".

Jste snad Pomýlený a Svedený, nebo jenom mlád ...

0 0
možnosti

kucerajan

25. 1. 2010 20:51
Milý příteli,

"To, že pomáháte potřebným, neznamená, že se jim podbízíte. Důležité je to, že socialista by měl pomáhat. Jak se říká, dáte-li hladovému rybu, nasytíte jej na jeden den. Naučíte-li jej rybařit, zajistíte mu obživu na celý život." Touto větou jste právě odsoudil nejen socialismus, ale hlavně jakoukoliv charitu. Teď jste odsoudil statisíce obyvatel Haiti k smrti, protože podle této teorie je lepší těm zraněným vštěpovat pracovní návyky, než humanitární pomoc, uvědomil jste si to?

0 0
možnosti

Linde CZ

25. 1. 2010 20:50
Snaha udelat ze socialismu neco snesitelneho? :-)

V tom textu se socialisti asi nepoznaji. Navic to pro ne bude moc slozity clanek :)

Akorat jedna vyhrada - ta Korea co blbne s komunismem je severni. Jizni je vyspela :-)

0 0
možnosti