Robert Němec

Jak zabránit znásilňování žen v Africe

30. 11. 2009 19:31:00
Jmenovala se Syska. Opakovaně ji znásilňovali před zraky jejího bratra. Jejího bratra pak mučili tak, že mu postupně uřezávali jednotlivé končetiny, až mu nakonec uřízli hlavu. Sysku následně donutili sníst opečené maso svého mrtvého bratra.
Znásilniné ženy na hranicích Konga a Rwandy
Znásilniné ženy na hranicích Konga a RwandyUSAID/Leah Werchick

Další ženy zavřeli bandité do domku, který podpálili a bavili se tím, že jak ženy uvnitř křičí hrůzou.

To byly jenom dva z příběhů, které vyprávěla Olga Šilhavá o současné situaci v Kongu na Radiožurnále. Jestli se někde ve světě děje děsivé zlo, pak je to zde. A i když největší boje již utichly, přesto na následky menších bojů umírá v Kongu stále 45 000 lidí měsíčně. Co je proti tomu pár případů prasečí chřipky, která plní první stránky našich médií.

Je-li ale někde zlo, měli bychom proti němu bojovat. Peníze ovšem poslat nestačí. Zaprvé se jich většina ztratí cestou. Když už posílat peníze, mám dobrou zkušenost poslat peníze přímo konkrétní osobě v dané zemi.

A hlavně: vy si opravdu myslíte, že vaše peníze něco změní? Kongo je jeden z největších světových producentů kobaltu a významným producentem mědi a diamantů, o ropě, zlatu a vzácných kovech ani nemluvě. Peníze nejsou problém.

Ne, je-li někde válečný konflikt, jsou-li někde miliony mrtvých (v případě války v Kongu minimálně 4,1), nestačí posílat peníze nebo se snažit někomu domlouvat („Pane náčelníku, co kdybyste zanechal své záliby ve znásilňování a zabíjení žen?“)

Jsou jenom dvě možnosti: Buď jet na místo sám, anebo v tomto případě raději rovnou poslat ozbrojenou silu.

Ano, chcete-li zabránit zlu, není jiná šance, než poslat vojáky. Neříkejte, že to není možné. Česká republika samozřejmě nemá na boje v Kongu. Ale Evropská unie již ano.

A každý z nás mohl volit v evropských volbách strany, které prosazují, že Evropská unie bude mít vojáky, kteří budou prosazovat právo a spravedlnost ve světě.

Buďto se Evropané spojí a budou schopni něco ve světě prosazovat. Nebo se budeme hádat – a třetí se budou smát.

A i když je to idealistický požadavek (tak chcete zastavit to znásilňování, nebo ne?), nakonec je to požadavek pragmatický. Zaprvé, Afričani budou utíkat do Evropy a my s tím budeme mít problémy zde. Zadruhé tyto země mají ohromné nerostné bohatství. A když dvě partičky v zápalu boje vyhodí do povětří ropovod nebo lom, stoupne cena suroviny a budeme mít dražší zboží.

A za třetí, již nyní v Africe velmi silně operuje Čína. Jednoho dne bychom se mohli probudit a zjistit, že další čínské provincie leží na jih od Evropy – se všemi důsledky.

Robert Němec

Chcete si číst další povídky a mikropříběhy? Přidejte si můj profil mezi své Přátele na Facebooku a sledujte robertnemec.blog.idnes.cz.

Autor: Robert Němec | karma: 22.62 | přečteno: 4700 ×
Poslední články autora