Robert Němec

Jak by měl smýšlet a jednat moderní socialista - I.

25. 01. 2010 20:25:00
Předně bych chtěl říci, že rozhodně nejsem socialista. Přesto je mi základní myšlenka socialismu - aby se všichni lidé měli co nejlépe - velmi blízká. A protože někteří mí přátelé jsou socialisty z přesvědčení, kterým záleží na blahu ostatních, a trochu se v socialismu vyznám, předkládám jim návod, jak by měl smýšlet a jednat moderní socialista (myslím tím ženu i muže).

Pro snadnější čtení jsem článek rozdělil na dva díly. Závažnější hodnocení proto prosím vynášejte až po zveřejnění druhého dílu.

Do socialismu samozřejmě řadím jeho vývojové větve sociální demokracii i komunismus.

Socialista nedává sociální dávky

To, že pomáháte potřebným, neznamená, že se jim podbízíte. Důležité je to, že socialista by měl pomáhat. Jak se říká, dáte-li hladovému rybu, nasytíte jej na jeden den. Naučíte-li jej rybařit, zajistíte mu obživu na celý život.

Řešením tedy není dodávat hladovému každý den zásobu čerstvých ryb. Protože tu rybu musel někdo jiný vylovit a bezplatně dát hladovému. Když se nad tím zamyslíte, ten, kdo musí každý den lovit a ten, kdo pak musí dodávat rybu hladovému, hladovému vlastně otročí. Socialista je ale proti otroctví (feudálnímu, kapitalistickému i socialistickému). Proto musí naučit hladového chytat ryby.

Řešením ani není, když hladový prohlásí: „Mně se lovit nechce.", nebo i „Mně to nějak nejde." Tehdy by měl socialista prohlásit: „V tom případě ti již nebudu pomáhat. Respektuji tvé právo zůstat líným." Socialismus se totiž snaží lidi osvobodit - ale bez respektu k druhému nemá druhý svobodu.

A nejenom, že je to respekt vůči druhému, ale je to i pomoc pro hladového. Nechám-li jej hladového s prutem, možná se přeci jenom zvedne a začne lovit. Ba mu dokonce můžu poskytnout dopravu na místo, kde se mu bude lovit lépe (rovnost šancí). Nemluvě o tom, že trvalé pomoc hladovému by mohla mít závažný dopad na lidskou společnost, jak si ukážeme dále.

Socialista důkladně promýšlí každý svůj krok

Socialismus má výhodu v tom, že uvažuje o celé společnosti - a to dlouhodobě. Socialista by si měl být tedy vědom dopadu svých činů. Např. zdaním-li více firmy, nepřestěhují se mi jejich centrály (ať už daňově nebo personálně) do zahraničí nebo budou podvádět? Socialista pak bude mít méně peněz na pomoc potřebným - nebo mu dokonce vzrostou náklady.

Socialismus se vždy zajímal o dlouhodobý prospěch lidstva. Proto je socialista schopen uvažovat v hodně dlouhodobých perspektivách.

Socialista to má těžší než konzervativec nebo liberál. Konzervativec použije to, co se osvědčilo po staletí, liberál nepoužije nic. Socialista chce experimentovat pro blaho všech lidí. Ale občas nějaký experiment skončí výbuchem. Navíc zde ohrožujete všechny lidi.

A lidská společnost je extrémně komplikovaná a faktorů je neuvěřitelné množství. Hrůzných experimentů se socialismem bylo už mnoho (Rusko, Německo, Čína, Kuba, Severní Korea, Kambodža, ale třeba i keynesiánství v USA...). Žádný experiment s konzervatismem nebo liberalismem neměl tak hrůzostrašné výsledky.

V podstatě to má socialista velmi těžké. Většina socialistických experimentů skončila odstrašujícím způsobem. Moderní socialista také ví, že některé malé kroky (např. vyslání jednoho vlaku z Německa do Ruska v roce 1917) mohou pohnout světovými dějinami a projeví se až za dlouho.

Proto by měl socialista každý svůj krok mimořádně zvažovat a promýšlet. V podstatě je moderní socialismus extrémně náročný - až elitářský. Základy a principy konzervatismu nebo liberalismu jsou velmi jednoduché.

Na aplikaci socialismu potřebujete neuvěřitelné vzdělání a moudrost. Proto by i socialističtí zákonodárci měli být vzdělanější a moudřejší než ti konzervativní nebo liberální. I na uvaření receptu potřebujete znát přesný recept. Jak pak chcete operovat s miliony lidských životů?

Moderní socialista je si vědom toho, že mnoho postupů, které zkoušeli jeho předchůdci, nefungovalo. A tak je jednoduše nepoužívá.

Naštěstí je socialismu hodně založen na spolupráci s vědou. Proto by měl každý socialistický krok zahrnovat důkladný výzkum a modelování, včetně moderních metod jako je psychografie, psychohistorie, pragmatika nebo matematické modelování.

Pozor, zde se nejedná o výzkum veřejného mínění. Zeptáte-li se hladového, zdali by raději dostával každý den čerstvou rybu, samozřejmě, že odpoví, že ano. Vy ale musíte prozkoumat, jaký dopad to bude mít na něj a na všechny vztahy kolem. Třeba dotyčný bude díky tomu líný a z důvodu nedostatku pohybu dříve zemře. Navíc se třeba zhorší kvalita života rybáře, který musí línému hladovému každý den lovit zadarmo ryby.

(Zde se dostáváme k velkému problému socialismu: Socialismus má tendenci říkat, co je pro lidi dobré. Staví se do pozice Boha. Co když ale ten člověk chce být líný a zemřít dříve? Třeba nechce být zdraví - i tací lidé jsou.)

Socialisty v podstatě lituji: Konzervativec nebo liberál prohlásí: „Lidská společnost je tak komplexní, že ji nikdy nejsme schopni postihnout - a tudíž do ní nebudeme zasahovat, protože nedokážeme předvídat výsledky." Socialista si řekne, že to zkusí - protože mu jde o pomoc ostatním.

Ta myšlenka moderní levice je velmi důležitá: Jak pomáhat potřebným, aniž bych poškodil ostatní.

S tím se pojí i to, že správný socialista nemyslí na aktuální volební výsledek - ale chce dobro pro všechny nyní i v budoucnu. Protože jaký je rozdíl mezi potřebnými nyní a v budoucnu? Pokud by nějaké jednání nebo nejednání vedlo k tomu, že se v budoucnu sníží kvalita života nějaké části obyvatelstva, musí proti tomu moderní socialista bojovat.

(Ano, zde narážím na důchody. Moderní socialista v tom má jasno: ví, že nyní možná zhorší kvalitu života lidí o nějakou část, ale v budoucnu to bude mnohem horší. Proto jedná nyní.)

Druhou část zveřejním v průběhu tohoto týdne.

Robert Němec

Autor: Robert Němec | karma: 19.98 | přečteno: 2237 ×
Poslední články autora